fredag 31 mars 2023

Gårdsfredag på väldigt blöt gård... 
inte idag...Uttern bjöd in till gårdsamling inne på sin avdelning och vi samlades hela huset.

I brevlådan skänkte gårdstomten oss ett par väldigt stora byxor, kanske var det igelkotten byxor... Det tror vi. De passade Lena, så stora var de. 

Sen dök kanin upp ur brevlådan, så klart att vi kunde sjunga en sång för den - jag är en vanlig kanin.

Till slut dök en anka upp ur brevlådan. Vi lärde oss en rörelseramsa om en anka... var så roligt att vi gjorde den två gånger.
 






Trevlig helg 

(Och en glad påsk till er som är lediga nästa vecka)

Önskar vi på Hajen 

 

torsdag 30 mars 2023

Torsdag = gruppdag... men inte idag. 

Många kompisar är sjuka eller lediga och vi är bara 10 hajar idag. Vi bestämde att vänta med våra gruppaktiviter tills de flesta är tillbaka igen.

Så idag samlades vi alla i ateljén och började skapa påskkycklingar. Nu står de och torkar och  väntar på att bli limmade och dekorerade. De ska pryda vårt långbord till påsk bestämde barnen..


Varje vecka lär vi oss nya tecken. Denna veckan lär vi oss teckna "glad påsk". Tecknet för påsk är det samma som ägg och det är ju självklart tyckte barnen eftersom man både äter och får (påsk) ägg.  Några barn påminde oss att om man äter för mycket ägg får man skägg (från en visa vi brukar sjunga till påsk)


Efter lunch har vi läst (och tittat på) två sagor om Mamma Mu och kråkan.


Vårt plus plus material har vilat en tid och för en månad sedan tog vi fram det. Barnen utmanar och inspirerar varandra i både två och tre dimotionellt bygge. Här byggs ett fotbollsmål med spelare.


      Här är våra fina kycklingar på  rad ...





onsdag 29 mars 2023

29/3

 Vi har delat upp barnen i tre grupper. En grupp fick påskpyssla de gjorde påskägg.






Ett gäng färglade dinosaurier och två stycken i taget fick tre färger var att måla på staffliet.

Två stycken lekte med dockhuset. 

Det blev en annorlunda förmiddag idag pga av det var många barn borta.





På vilan lästes denna boken och efter sagan fick barnen träna sitt arbetsminne och rita ngt som de kunde komma ihåg från sagan.


Ha en fin kväll

tisdag 28 mars 2023

 Vi har varit ute på förmiddag. Barnen lekte vid olika stationer tillsamans med Uttrarna. Här kommer några bilder: 






På uppevilan läste vi boken - De som bestämmer


Vi reflekterade med barnen:  Finns det barn på gården som bestämmer mer än andra? Nej svararde barnen. Finns det kompisar som säger du får inte vara med? Ibland svarar barnen. Hur känns det? Man blir ledsen om man får inte vara med. 

Detta är samtal som vi ofta återkommer till och reflekterar över för att väcka barnens empati och skapa gemenskap och inkludering i barngruppen.

Påskfest


 

måndag 27 mars 2023

27/3


Vi har idag fortsatt med att arbeta med vårt värdegrundsarbete genom att läsa boken Dela med dig.

Vi började med att äta frukt och det blev en äpplebit över. Lena och Amira tog på sig vars en ha docka kanin och igelkott. Kanin ville ha den sista men igelkott tyckte att den kunde få den för att han är lite mindre och behöver mer, kanin hotade med att " då får du inte komma på mitt kalas" Sedan fick barnen hjälpa till att lösa problemet. De föreslog att vi kunde låta den vara eller dela på den. Vi delade på den 😀



Sedan läste vi  boken Dela med dig

Efter det delade vi barnen i tre grupper och pratade med dem om vad de tänkte och kände när vi läst sagan. Tanken är att barnen ska få fundera lite för sig själva och om möjligt försöka leva sig in i andras perspektiv. 

Vi avslutade med att göra en "kamratstjärna" till varje barn där kompisarna fick berätta vad som gjorde just det barnet till en bea kompis. Barnen gjorde en om Amira med 




fredag 24 mars 2023

Vi har varit inne på förmiddag.  Barnen gjorde fjärilar med målarfärg och tråd med tryckteknik. Här kommer några bilder. 



På eftermiddagen städade vi på avd alla hjälptes åt, vuxna och barn. Sedan gick vi ut i det vackra vädret.
Önskar alla en härlig och fin helg

torsdag 23 mars 2023

23/3

 Idag var det gruppdag igen och i Lenas grupp gjorde vi lite samma som förra veckan, mjuka föreläser och korsrörelser men idag la jag till att barnen fick vars en lite sjal och en bild med ett känslouttryck som barnen med sjalen fick illustrera de olika känslorna det var spännande att se hur naturligt visa barn hanterade detta, andra härmade ngn kompis och för några var det svårt. Vi avslutade vslutade med att leka fruktsallad.


I Amiras grupp har vi målat till musik. Vi lyssnade på klassisk musik ( Mozart). Barnens uppgift var att måla efter den känsla som de fick i kroppen. All barn kände glädje. De målade stranden, slott, regnbåge..







Jag känner mig som om jag är på en bal säger en flicka. Jag är kronprinsessa. Jag ska måla ett slott. 

Vi har också firat en sexåring idag. 


 Och sist men inte minst fick Husnis grupp har kollat lite mer  på  Usb ägg. Vi fick se olika färger och mönster former.  Vi har lärt oss mer matematik triangel, rektangel, 
cirkel mm. 
Till slut fick barnen se på sina kläder eller kropp så som under fingrar. 



tisdag 21 mars 2023

 Vi har varit ute på förmiddag. Barnen lekteni sandlådan, skugen, några ville cykla. 




På upevilan tittade vi på film om rocka sockorna. Vi lärde oss mycket om detta. Varför ska man ha olika strumpor, vad betyder det? 

h

måndag 20 mars 2023

På måndagar en tid framöver  kommer våra projektgrupper att vila. Vi kommer att fördjupa oss i värdegrundsarbetet med hjälp av de 10 kompisböckerna om kanin och igelkott. 


Först lyssnade vi gemensamt på sagan "sprid glädje" (med bilderna uppstreamde på väggen) och sen delade  vi oss i tre grupper. Vi reflekterade bland annat över hur det känns i när man är glad och hur glädje kan smitta till andra. Efter det fyllde barnen i en bild med en  människokropp där de ritade var och hur  glädje känns i kropoen och vilken färg den har.


I mitt hjärta känns glädje. Glädje är i regnbågens färger, jag gillar alla färger, glädje känns i hela min kropp ,var några av barnens reflektioner.

fredag 17 mars 2023

17/3

Idag har vi varit på gården hela förmiddagen det blev mkt lek och skoj.

Martin som arbetade på Uttern tidigare var på besök och  barnen tyckte det var trevligt att prata med honom. 

Vi tittade på en gammal klassiker Fem myror är fler än fyra elefanter. Barnen tyckte det var roligt, idag var det bokstaven H som var i centrum. 

Vi har satt upp fjärilens hem och låtit fjärilar flytta in. 
Trevlig helg önskar vi på Hajen. 

torsdag 16 mars 2023

16/3

Torsdag = Gruppdag

Med Tina har barnen fortsatt skapa film. Vi fortsatte att filma ett gemensamt bygge med gubbar som samspelar. 


När vi filmar i appen Stopmotion får vi inget ljud och det tycker barnen är tråkigt.  Idag exporterade vi våra filmer till appen Imovie och spelade in ljud till filmen. 

När barnen räknat ner till tre skulle de börja prata. Först blev det nästan helt tyst och ingen vågade säga något... men  vi  provade igen och då gick det bättre. Till slut hade vi tre olika filmer med ljud och efter lunch samlades vi alla för att sevåra skapelser uppsteamat på väggen Det bkev många glada skratt och kommentarer från barnen.

När vi sett våra byggfilmer såg vi ett avsnitt från tripp trapp träd. Nu var barnen ganska säkra på att de tecknade figurerna inte kan prata  av sig själv och att det är en röst från en människa som gör ljuden. De sa att människorna i filmen var förklädda och hade teatersmink och de pratade själv. 

När vi skapar film pratar vi om källkritik. Händer allt "på riktigt:. Nu har vi provat att klippa bort bilder ur våra filmer och lagt till ljud i efterhand. Barnen har också upplevt hur många olika filmtutor tillsammans bildar en filmsekvens.

Tillsmmans får vi nya erfarenheter när vi utforskar i Digitalt meningskapande 😀

I Lenas grupp har vi tränat lite mjuka rörelser i lungt tempo för att lära känna våra kroppar ytterligare. Vi startade med axelrullningar framåt och bakåt,. Några barn tyckte att det gjorde lite ont så vi pratade om att man kan bli lite stel på olika ställen i kroppen och då är det bra att göra lite övningar och stretcha (sträcka) lite på de kroppsdelar som man har lite ont i.

Barnen fick rulla ihop sig och sträcka ut sig, bli så långa som möjligt, svänga kroppen från sida till sida, göra utfall som är en sorts balansövning inte helt lätt att göra den kräver också ganska mkt krav på koordination och koncentration.

Korsrörelser med allt från fingrarna till armarna och ben bra att lära höger och vänster hjärnhalva sina aktiviteter.

Sist tog vi fram bollar och rullade genom en tunnel och sedan fick de själva kasta och fånga sin boll. 





I Amiras grupp  målade vi boendet till våra fjärilar. Vad behöver fjärilar? Ja, de behöver mat, sol, vatten, familj, kärlek. Vad äter fjärilar för mat? Det viste barnen. 





Det blev väldigt fint tavla. Imorgon ska vi sätta upp det på vägen och klistra fast fjärilar.