torsdag 2 februari 2023

2/2

 Torsdag betyder grupp dag på Hajen. 

I Lenas grupp tog vi fram våra alldeles nya rep i olika, fina färger. Jag började med att fråga barnen vad de tror att man kan göra med repen? Någon kom på att man kunde göra vattenoch ett barn kom på att man kanske göra ormar.

Vi provade att göra båda, stora vågor och lite mindre vågor, sedan gick vi över till att få till ormar. Vi gjorde också snäckor. Sedan utmannades kroppen genom att vi gjordestora och små vågor, sedan simmade vi och hämtade luft med jämna mellanrum. Vi pratade om hur fiskarna simmar och härmade dem och vi samtalade om hur fiskarna får luft osv. 

Efter det var det dax att försöka forma bokstäver med repen alla lyckades med det. för några var det enkelt för andra var det en utmaning men som så småningom lyckades alla.






I Amiras grupp målade vi med vattenfärg. Föra gången började vi måla havet och sjögräs. Vi blev färdiga idag. Nästa steg är att rita fiskar på pappret. Sen ska vi färglägga de, klippa och klistra på vårt hav. 







I Tinas grupp fortsatte vi undersökande med USB  ägget och datorn.

Idag undersökte vi hur fryst vatten ser ut på nära håll. Vi hade både rent och smutsig is att jämföra. 

Barnen sa att de inte vill äta av den smutsiga isen och vi pratade om att snö också kan bli smutsigt. De såg många mönster hos isen och jämförde de båda.  Barnen tyckte ytan såg ut som snöstjärnor. När isen smälte sa barnen att det kunde vara den lilla lampan i USB ägget som var varm och smälte isen. 

Efter detta undersökte vi vår hud på händerna och såg triangel mönster och hårstrån. Allas hud såg lika ut på nära håll.

Ett barn visste att vi hade hudceller, kanske kunde det vara det vi såg. Mycket spännande att kunna undertsöka i microskop och kunna språks om olika erfarenheter och teorier. Detta är digitalt meningsskapande -)






Efter lunch har vi sett film om vatten. Idag handlade det om hur djur kan överleva i fryst och väldigt varmt vatten. 

Vi pratar mycket om att vi måste vara rädd om vj jordens vatten och att inget liv på jorden klarar sig utan rent vatten.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar