tisdag 28 februari 2023

Tempus hemma


 

Förmiddagen har tillbringats ute på gården med våra gårdstationer framme. En härlig stund i solen :-)


Idag har många av våra äldsta barn pirr i  magen, det bubblar sa ett barn. I eftermiddag är det dax för förskolekörens uppträde :-)

Vi har tittat på Malmö live både på utsidan och på insidan med scen och publikplatser. 

Vi har också  tittat på en film när förskoleklasser uppträdde 2016, nu är vi väl förberedda och förväntansfulla och alla barn på Hajen vet vad de äldre kompisarna ska göra i eftermiddag.



måndag 27 februari 2023

 Måndag = gruppdag

Med Tina har barnen undersökt flytkraft. Vi har provat vilka saker som flyter och vad som sjunker. Det som sjunker kan läggas på något som flyter och då kan det också flyta ...konstigt... 



Barnen hade många teorier. Så här var några av dem..

"När det är jättemycket plast blir det starkt och kan bära det som sjunker, starkare än en sten"

"Vattnet orkar inte hålla alla saker samtidigt, några flyter andra sjunker"

"Regndroppar sitter ihop och då bär de sakerna, de flyter"

"När det är något vattendropparna inte orkar bära, då går de bort från saken och då sjunker det"

Samtidigt som vi utforskade flytkraft hade vi riggat vår Ipad i ett stativ. Idag var vår uppgift i digitalt meningsskapade att göra en film i appen STOP MOTION. Barnen skiftade om att ta bilder och appen skapade en film åt oss som vi använde oss av i våra reflektionssamtal.


I Amiras grupp har vi pratat om känslor idag. Glad, ledsen och arg. Hur ritar man en glad mun? Hur ritar man ledsen mun?  Vi har börjat skappa fjärilar av glasspinnar och piprensare. Sen skulle de lima med limpistolen. Amira hjälper till. När fjärilar är klara skulle barnen rita ögonen och mun på glasspinnar. De bestämmer själva om det ska vara glad, ledsen eller arg fjäril. Har ni sett en arg fjäril? Ja det har vi. Fjärilar är säker arga och ledsna nån gång. 


I Lenas grupp började vi med att flyga som flygplan, hoppa på ett ben,, smyga på tårna, sedan härmade barnen olika djur såsom lufsa som björnar, hoppa som grodor osv. Det tränar barnen i att koordinera sina rörelser 

Sedan blev det samarbetsövningar iform av att barnen arbetade två och två. Jag spelade på trumman och barnen sprang omkring i rummet när jag slutade spela skulle de tex sätt fot mot fot, tumme mot tumme, rumpa mot rumpa, knä mot knä osv. Sist men inte minst skulle barnen hålla en boll mellan sig de flesta valde att hålla bollen mellan sina pannor. Andra valde andra kroppsdelar. 



Efter lunch idag har vi tittat på "Tiggy testar" (från UR play) om flytkraft och fått mer kunskap om hur och varför saker flyter.

tisdag 21 februari 2023


Vilken härlig dag. Vi bestämde oss för att gå till sannaparkens lekplats. Barnen klättrade,  lekte i sandlådan, och sprang runt med sina kompisar.... Några letade efter saker som de  bestämde sig för att titta på  med  USB ägg på eftermiddagen.








Så här såg det ut på nära håll, som en stor taggbuske eller som spindelben tyckte ett barnen.














 På uppevilan lyssnade vi på bok som heter Fakta om träd. 

Sen har vi tittat på sagor med TAKK. Vi lärde oss olika täcken: flyga, arg, roligt...

måndag 20 februari 2023

På förmiddagen har Hajens barn lekt ute med Uttrarna. Hajens personal har haft halvdags reflektion där vi arbetat med kartläggning av våra pedagogiska miljöer.

Efter lunch lyssnade vi denna saga om  en vattendroppes väg genom hela kretsloppet. Vi lyssnade på den i förra veckan med,  men den är så bra att vi repeterar.



Vi har ett barn som fyller 4 år idag, honom firade vi  innan mellis. Grattis önskar Hajen.




Barnens lek som inspirerades av att sova på hotell (den påbörjades i förra veckan), har fortsatt idag. Då blir vår hemvrå för liten och leken flyttar ut i rummet.






fredag 17 februari 2023

17/2

 Idag var det dax för vår gårdssamlingen igen och det var Fjärilen som höll i det denna fredag. Vi började som vi brukar, genom att sjunga Flodillerns egen säng  På våran  gård.

Gårdstomten hade lämnat ett brev i brev lådan och i det brevet lämnade han två ön skemål..... Han ville att vi skulle sjunga en sång om vatten så vi sjöng Vattenvisan med takktecken. Sedan fick barnen i uppdrag att fundera på var man kan hitta vatten hemma?

Det visste barnen, det finns  i kranen och på toaletten.




Det regnade i dag och många barn fattades både regn kläder, gummistövlar och extrakläder och vi ber er ännu en gång att se över era barns kläder så att det alltid finns det som de behöver för olika eventualliteter. 
Önskar er alla en trevlig helg 
Mvh Hajen 


torsdag 16 februari 2023

Torsdag, vår gruppdag - projekt mönster och form med tema vatten.

Tina har varit på möte idag, då är det tur att vi har Husni. Med honom har barnen fortsatt att utforska med USB ägget på nära håll i digitalt meningskapande. Många barn kommer nu och vill kopla in ägget i datorn när de hittar något spännande ute som de vill utforska nära och det är ju ett av målen med detta.

Idag hade vi fått fina ostronskal av Mikaela som vi undersökte både torra och när de låg blött i ett glas. Vackra färger och mönster kom fram i närbild. Barnen kände  på ytan av skalen och samtalade om de olika strukturerna.






I Lenas grupp tog vi först en stund till att   prata om varför det är viktigt att vi tränar våra kroppar. Det var många tankar och idéer. Någon tänkte att det var viktigt för att bli starkare, för att man inte ska få ont, för att man inte ska ramla ( balansen) ett barn gjorde en bra sammanfattning man tränar för att bli snabb, stark och smidig. Vi har samtalat om detta innan men en uppfräschning kan behövas. 
Sedan tränade vi att stretcha våra fötter och ben, gå på tå och på hälarna. Jobbade med armarna samtidigt uppåt, framåt och bakåt. 

Med bollarna tränade vi öga / hand koordination genom att kasta /fånga mot golvet och sedan mot en vägg med varierad framgång. Det är ju svårt och kräver träning. 
Som avslutning fick barnen springa och gå som spring råttor, tripp råttor, hopp råttor osv medan de följde rytmen från en trumma som jag trummade på. 

Efter mycket arbete och långa samtal har Amira avslutat sitt tema Havet och fiskar.
Barnen är mycket stolta och nöjda över sina konstverk. Några har vi hunnit sätta upp på Hajen. Här kommer bilder av dem.



Innan lunch hade vi en stund med fiskespelet. Barnen fångar en fisk som bär på en fråga.
 Om  någon tycker  det är svårt, hjälps vi åt att komma på svaret 😉 




Efter lunch har temat vatten och hållbarhet fortsatt med att vi läst saga om två vattendroppars äventyr från regnmoln ner på jorden och allt de upplever innan de återvänder till molnet igen i evigt kretslopp



onsdag 15 februari 2023

På vår samling idag fick barnen berätta hur de känner sig idag genom att välja en färg som beskriver känslan. Det var många barn som valde rosa, rött och blått.

Den 28 februari 17.00 är det dags för konsert, idag tränade vi på sångerna och rörelserna. Samtalade och räknade hur många dagar det är kvar till den 28, hur många dagar blir en vecka, 7 st och vi fick både använda våre fingrar och tår för att få rätt antal. Många har pirr i magen!!


Våra andra barn har lekt med Uttern ute på gården. Vår byggststion var öppen och välbesökt






På eftermiddagen har barnen lekt inne.

Några barn lekte att de var på ett österrikiskt hotell. I leken bearbetar barnen sina upplevelser och lär sig av varandras erfarenheter. Att följa med i en resa i fantasin är underbart.



Här spelar några barn "vildkatten"med Amira. Detta spel tränar uppmärksamhet och mönsterseende samtidigt som det ökar ordförståelsen.





tisdag 14 februari 2023

 Idag är alla hjärtans dag. Barnen fick ta med sig den leksak eller gosedjur som  de tycker mycket om. På samlingen har vi berättat för varandra om vad har vi med oss och varför. 





Sen hade vi några hjärtefrågor som vi fiått av Flodillerns värdegrundare. 

Vad betyder kärlek för dig? 
Barnens svar: att tycker om nån väldigt mycket, att man få komma hem till någon, fika och ha roligt, att man inte är du mot en. 

Hur visar man när man tycker om någon? Svar : man kan pussa och krama en, man kan säga fina saker till en, man kan göra en hjärta med fingrarna, man kan skriva brev. 

Vem tycke du om?  Svar: mamma, pappa syskon, leksak, program på tv...

Det var väldigt trevligt och kärleksful samling. 

Efter samlingen gick vi ut. Barnen lekte I skugen, sandlådan, vid stockarna...


På uppevilan tittade vi på filmer som handlar om alla hjärtans dag. 


På eftermiddagen firade ve en kompis som fyllde år igår. 
Vi önskar er en fin alla hjärtans dag ❤️

måndag 13 februari 2023

 


Detta brev fick barnen på samlingen idag.,
(brevet finns på vår ytterdörr med)

Vi pratade om vad alla hjärtans dag är och barnen tänker att det är en dag när man visar att man gillar någon extra.

Sen pratade vi om att man får ta med en älsklingsak imorgon och vad barnen hade för tankar runt det.

Kan man ta med flera saker?
Vi bestämde 1 sak.
Kan man ta med hur stora saker som helst? Amiras förslag var att det skulle få plats i en ryggsäck (dågår det plats på barnens hylla)  det bestämde vi.
Nästa fråga var, vad gör man om man glömmer ta med något? 
Förslaget var att rita av saken och visa bilden för kompisarna. Det bestämde vi (om man vill)
Måste man ta med en sak? Nej sa barnen, man kan välja...så det bestämde vi :-)

Nu ser vi fram emot morgondagen:-)

Efter lunch läste vi sagan om  "kärleks kungen" och såg hur man tillverkar godis och glass i fabriken.
Efter uppevilan har vi skapat inför alla hjärtans dag.  Här kommer några bilder 






fredag 10 februari 2023







Hela veckan har några av Hajens barn letat efter skatter. De har grävt ut håligheter och fantiserar om att de finns en guldskatt gömd där.  Det är spännande att fantisera tillsammans. De säger att "vi behöver en sån grej som piper när man hittar metall"

Barnen fantiserar om att bli rika, någon vill resa för pengarna och några barn sa att de skulle ge allt till fattiga" 

Spännande, vi får se om de hittar något :-)





Nu börjar våra barn använda USB ägget självständigt. Ett barn samlades saker ute som hon var nyfiken på och ville undersöka i förstoring. Efter en stund kom fler barn och var intresserade och ville delta. 

Den bästa inlärnigen/utforskandet 
sker i samspel mellan
Barnen /materialet/pedagogen när barnen är nyfikna på något tillsammans.

Trevlig helg önskar vi på Hajen