onsdag 30 november 2022

30/11

 Idag var vi först ute på gården en stund sen gick de äldre barnen som är med i kören in och sjöng igenom sju av sångerna som de ska uppträda med. De kan både sångerna och rörelserna riktigt bra nu.

På vilan läste jag för de äldre barnen en bok som handlade lite om julen och efter den. Så läste jag ett  kapitel i Suneboken, barnen blev trötta tyckte dom. Läsningen känns viktig så att barnen tränar på att skapa bilder i huvudet och att man följer upp med att ställa frågor efteråt för att se hur deras läsförståelse funkar samt deras arbetsminne alltså vad de kommer ihåg.

På efter middagen målade vi stjärnorna som vi påbörjade igår med träpinnar.








tisdag 29 november 2022

Vi har varit ute på förmiddagen. Dagens uppdrag var att samla pinnar i skogen. Vi ska pyssla på eftermiddag och göra stärnor.  Vi kommer lima pinnar med limpistol, sen ska vi måla. Ni kommer att kunna se våra vackra stjärnor hängandes i fönstret. 

På uppvilan tittade vi på Mer panik i tomteverkstan. 

måndag 28 november 2022

Måndag = gruppdag 

Med Tina har barnen fortsatt att programera och styra blue bot så den kan fånga runda bollar med sina armar.

Det är klurigt att tänka i långa sekvenser och vi pratade om att när blue bot inte gör som vii tänkt oss, beror det på att vi gett den tokiga kommando.  Några barns reflektioner vid tillfället.

" det blir en bugg, jag tryckte 2 sväng, skulle bra varit ett tryck."

"Jag programmerade busigt så den åkte långt bort"




I Amiras grupp fortsätte vi med våra kollage där barnen skapat med spåren våra Blue Bot  ritat när vi programerat dem.

Barnen fick klipa och klistra olika mönster och former. Vi använde tushpennor för att färglägga. Det blev en fina kollage. Det var mycket samarbete och gruppgemenskap i grupperna. 




I rörlsestunden jobbade vi korsrörelser, Hoppade jämfota och på ett ben, där fick vi in styrka, koordination och balans. Vi hade gjort en bana där vi gick balansgång på taktila plattor, gjorde kullerbytta, studsade på studsmattan samtidigt som barnen räknade till 10. Som avslutning fick de kasta en boll i en låda, öga/handkordination.



På uppe vilan fortsatte vi att läsa kapitelboken om Sune.


Efter sagan har barnen valt aktivitet och här kommer lite bilder från detta.






fredag 25 november 2022

25/11

 Uttern stod för dagens gårdssamlingen. Gårdsttomten hade skickat ett brev och hade önskemål om att vi skulle sjunga en sång. Sedan kom en snigel och berättade att det skulle berättas en  saga för barnen med hjälp av handdockor. Det blev sagan om de tre bockarna bruse och trollet. Känslan som trollet bar på var arg och det pratade vi sedan med barnen om vid vilka tillfälle de kände att de blev arga.

Svaren varierade från när ngn slår mig till när jag inte får vara med att leka och när ngn ljuger. Bra reflektioner. 

 

På eftermiddagen tog vi tag i städning på avd alla hjälpte till efter förmåga. Alla hyllor och skåp torskades, leksaker sorterade och ställdes på rätt plats. Nu hållet vi fredag. 

Trevlig helg 

torsdag 24 november 2022

Svinkoppor

Denna info om svinkoppor finns på vår ytterdörr. Det går svinkoppor på Flodillern och vi ber er vara uppmärksamma på om era barn har misstänkta utslag eller sår. Svinkoppor är mycket smittsamt och sprider sig lätt i förskolemiljö.



Torsdag = gruppdag - alla barn gar provat allt 




Idag har barnen programmerat BlueBot med Tina. Våra robotar har fått armar och idag har vi fångat färgglada bollar i olika färger och storlekar med våra digital verktyg. I början var det lite klutigt,men efter en stund gick det bra. När det inte blev som vi tänkt, pratade vi att det blivit en bugg och att vi fick prova igen. Ett barn tyckte det var så roligt att hon undersökte hur man bäst kunde skapa olika  buggar. Några barn sa att roboten dansade runt med bollarna. Det finns många sätt att utforska i vårt projekt mönster och form.



I Rörelse gruppen har vi idag jobbat med balans och koordination genom att hoppa jämfota runt en rockring, sedan växlade vi över till att hoppa på ett ben. Barnen fick sedan rulla en boll genom en tunnel, öga/hand utmaning. De fick sedan kasta/fånga boll till varandra.

Jag tog fram en stol där barnen en och en fick stå på, brevid, framför, bakom och under stolen alla barbent klarade detta 😁

Som avslutning utmanade vi kroppen att göra korsrörelser och pratade om att det är hjärnan som styr hur vi gör och rör oss. Barnen påpekade att öronen också behövde vara med.



Hos Amira har barnen arbetat med sax och de  bilder vi tidigare skapat med Blou Bot (när vi ritade med den). 

Först har barnen  studerat och valt vilka mönster och spår de ville klippa ut. Efter det har de skapat gemensamma collage av urklippen, Dessa ska gruppen arbeta vidare med nästa gång. 

Ett barn klippte ur en triangel och jämförde den med vårt magnetmaterial. Någon valde att klippa ut en cirkel.


På uppevilan efter maten har alla barn lyssnat på sagor. De yngre barnen har lyssnat på en saga från barnradion.
Att lyssna på en saga utan att se bilder kräver mycket koncentration och det är bra att öva på detta ibland.









onsdag 23 november 2022

23/11

 Vi har idag haft kör som vanligt på onsdagarna, vi har nu sjungit igenom alla sångerna. Om ni vill går det bra att gå in på Uttrarnas blogg där finns länkar så ni kan spela låtarna hemma så era barn ges möjlighet att få träna lite extra.

De yngre barnen har varit ute på gården och de bestämde att de ville leka med den magiska sanden och djuren. 

De äldre barnen lyssnade på kapitelbok iok dag. Det är viktigt att kunna skapa bilder i huvudet och försöka återberätta det man har hört. 







De yngre barnen har läst mamma Måd och hösten. 





tisdag 22 november 2022

 På förmiddagen idag har barnen ritar geometriska former med vårt magnetmaterial som förebild 




 

Konsert med Mamma Måd

I en lång mask tågade hajar och uttrar tillsammans till Sannaparkens förskola. Där mötte Mamma Måd upp oss. 

I en konsert där alla barnen var aktiva på olika sätt, både att sätta igång hela kroppen i olika danser och rörelser. 

Vi har övat på sångerna och pratat om vänskap, utanförskap,  att vara olika, att säga förlåt och att dela med sig i flera veckor.

Och här fick vi också samtala och möta olika frågeställningar. Allt om likheter, kompisskap, säga stopp och känslor.En riktigt härlig stund får både stora och små.







fredag 18 november 2022

Vinterkyla


Nu har vinterkylan kommit smygande och vi ser att många barn saknar varma ytterkläder, rejäla varma skor, halskrage, mössor och vantar. Ofodrat regnställ värmer inte mycket nu.

Vi har tidigare haft lite resurser att låna ut, men det vi haft har "råkat"  stannat kvar hemma hos barnen och nu har vi inte mycket att hjälpa till med. Vi har inte heller underkläder och byxor...så tänk på att ta hit nytt när ni fått en smutspåse med hem. (Vi behöver minst två uppsättningar kläder i barnets fack)

Vi önskar att alla kommer med varm sköna kläder på tisdag (på måndag är vi på utbildning).

Vi är ute i alla vädre och de flesta dagar stänger vi ute.

Trevlig helg önskar vi på Hajen 

 Idag har uteleken lockat med fredagasdisco och magnetlek

Efter en god lunch samlades vi alla för att lyssna på storbildssaga, Alfons Åberg och Jag rymmer 



Ett nytt sätt att lyssna på saga, streemat från Polyglutt 


torsdag 17 november 2022

Torsdag = Gruppdag med projekt Mönster och Form.

Med Tina har barnen programmerat BlouBot igen. Vi har målat mönster med hjälp av vårt digitala verktyg. Vi har pratat om att det inte alltid går som man tänkt sig...då har det blivit en "bugg". 

Efteråt reflekterade vi om vilka mönster som ritats på pappret. Barnen såg halva tårtor, cirklar, långa raka streck, små små prickar  olika siffror mm. Det är många ord och begrepp som lyfts i denna aktivitet.



Amira är sjuk, men vi har Sarab här idag. Med henne har barnen förlagt blommor efter mall. (Analog programering) här övar barnen på att kunna följa ett givet mönster och tolka en bild. De älskar att måla med tuschpenna (och det gör vi inte varje dag)
När vi plockar fram detta medium blir barnen extra förväntansfulla och får en möjlighet att utforska och lära sig att vara varsamma med pennorna.




Med Lena har barnen tränat sin kropp, här gör de kullerbyttor på mattan.

Det är svårt och man måste vara noga med att hålla in nacken, Jag  hjälper de som behöver lite stöd.

Vi hade också tagit fram de olika taktila plattorna både stora och små med olika mönster,  barnen känner skillnaden med fötterna. Några är sköna att gå på och andra gör lite ont i fötterna.

Barnen fick studsa på studsmattan och räkna till 10 samtidigt  det  är en stor utmaning för vissa barn barn, särskilt för de som inte kan räkna obehindrat men vi kämpar på.

De fick också  stå på ett ben och öva på sin balans

När man hoppar på ett ben, hoppa jämnfota , öva man på sin tyrka och balans.

Barnen fick krypa ihop som en boll och sträcka ut sig och bli så lång som möjligt.

Vi pratade sedan om vilka kroppsdelar som vi hade använt och vilken kroppsdel som styr vår kropp.






onsdag 16 november 2022

16/11


 Idag har de stora barnen haft kör, idag var koncentrationen på topp och alla sjöng med i texterna så gott de kunde och gjorde rörelserna till med stor inlevelse. 

De andra barnen har lekt i vår byggstation ute.

Efter lunch har vi läst saga i tre grupper.

Här kommer lite bilder från eftermiddagens lek/bygg/skapande 






Så här fint blev vårt konstverk idag när 5 barn hade målat vid vårt stafli 


tisdag 15 november 2022