torsdag 31 mars 2022

 31/3

  I Lenas grupp har vi idag har vi jobbat med korsrörelser, båda höger och vänster hjärnhalva. utvecklar samarbete. Åla är en korsrörelse som är bra att kunna. Vi har varit elefanter, björnar och barnen fick också hoppa som harar.

Balansen är en annan färdighet vi leker med på olika vis, tex  barnen försöker stå på ett ben medan jag räknar till femton, sedan byter ben. 

Kroppen har en viktig roll för inlärningsprocesser, både genom tankar, kreativitet och intelligens.

Vi avslutade med bollek, de kastade till varandra två och två, här gäller det att både kunna samarbeta, ha god öga _ handmotorik, och kunna beräkna hur hårt man ska kasta och var man ska stå för att kunna ta emot bollen. 

I Amiras grupp har vi arbetat med pastellkritor. Vi skulle färglägga ränder. Vi kommer att  fortsätta utveckla denna bilden  nästa gång med en annan teknik. 


Med Tina har barnen fortsatt utforska programmering med Blue Bot 








onsdag 30 mars 2022

Påskveckan

 Vi har skickat Sms till alla vårdnadshavare om påskveckan. Många har lämnat besked om hur barnen ska bara här månd-tordsdag v 15, men vi saknar besked från några av er. På fredag vill ledningen ha vår information. Skicka ett Sms till oss innan dess  om ni inte redan gjort det. 



30/3

 Barnens val på samlingen, vi röstade som vanligt. Magisk sand och djuren fick flest röster, det brukar de få :-)


När vi kom ut fick alla barn hjälpa till att bära ut allt från området så vi kunde sätta upp vår byggstation.










Ute vid lekstugan kom uteköket fram. Men barnen var inte nöjde med placeringen, 
Så de flyttade in köket i stugan och där lagades det mat till alla som ville bli serverade. Mums så gott.




De barn som inte ville delta i dessa aktiviteter kunde välja sin favoritmusik från  Spotify och rocka loss i härlig dans.






tisdag 29 mars 2022

29/3

 Vår utestation har varit öppen idag.






Innan lunch var det dax att öva inrymning.
Innan vi gick ut pratade vi om vad som skulle hända och varför man kan behöva rymma in. Alla barn visste att när någon blåste i Visselpipan skulle vi samlas snabbt vid hajens dörr och sedan när alla barn är  inräknade gå rakt in till våra platser. 
Vår övning fungerade perfek:-)

Här kommer lite bilder som barnen ville visa er från eftermiddagens byggprojekt.








måndag 28 mars 2022

Löss

Vi har löss på Hajen

Vänligen luskamma era barns hår så blir vi av med de objudna små gästerna fort :-)

Finns bra info på 1177.

torsdag 24 mars 2022

Vi började dagen med att fira en kompis som fyllt 5 år. 
Vi skulle ha våra grupper idag, men vi bestämde oss att gå på utflykt istället. Vädret var så fint. Barnen blev väldigt glada. Vi tränade på att gå i långt led i trafiken. Här kommer några bilder från utflykten. 



onsdag 23 mars 2022

 Hej

Barnen har idag varit ute tidigt 09.15 så det blev vuxna som valde utematerialet idag.

Det blev byggklossar med bokstäver två olika sorter och ett stort pussel. Byggklotssana inspirerade dem att sätta ihop olika ord och namn. Det blevhöga torn av ord som rasade flera gånger tills de kom på en lösning, att lägga en överliggarkloss högst upp så att de inte ramlade.

De lekte café i sandlådan bakade massor av pajer och kakor som de sedan sålde, fi nt att se hur barnen kunde samarbeta i de olika stationerna. 

Andra valde att cykla,. 

Önskar alla en fin kväll 





tisdag 22 mars 2022

Påskfest

 


22/3

Tisdag = barnens val till utestationen 

Idag föll barnens röster på magisk sand, djur, magneter och olika byggkklossar.





Efter lunch har stora läsgruppen läst dessa två böcker med samma tema som vi tog upp igår. Vi är alla olika och desaa olikheter kan föda känslor av rädsla och utanförskap. Alla är lika värda och alla förtjänar respekt. Barnen hade många kloka tankar att dela med sig av i samtalet efter bokläsningen



Lilla läsgruppen har läst dessa böcker och pratat om hur det var när Tesslas mamma inte ville något... igenkänningsfaktorn hos barnen var stor :-)

De har även läst en bok om siffror och antal.



Kl halv 2 samlades hela husets blivande  skolbarn i vårt bibliotek och övade sig på körsång, de ska uppträda för sina anhöriga på stora scenen på Malmö live i maj.

Sist men inte minst har vi ett kreativt bygge som ett av våra barn ville visa på bloggen idag






måndag 21 mars 2022

21/3

Rocka sockorna- det är okey att vara olika 

Idag har vi pratat om att vara olika och att det är helt okey. 

Vi har lyssnat på en ljudberättelse från UR play som handlar om detta och om att man inte ska reta eller vara rädd för det som är främmande eller olikt. 



Vi människor är på väldigt många olika sätt och ska alla ska bli respekterade och  bli jämnlikt  behandlade.

Sedan fick barnen färglägga sina egna bilder av varianter på mönstrade sockor. En miniutställning finns på fönstrena på Hajen 




fredag 18 mars 2022

Sjukdom på Flodillern

 Vi har en envis magsjuka i huset och många familjer är drabbade. Vi vill också berätta att vattenkoppor finns på Flodillern.

Var uppmärksakma på symptom hos era barn. 



18/3

Utflykt till Löddesandskog. Vi hade  tur, det fanns 17 platser på bussen och vi var 17 barn på Hajen idag... då kunde alla följa med (om vi varit full barngrupp hade vi behövt lotta om vem som skulle stanna kvar på förskolan).

Vi har matat hjortar, klättrat i träd. Träffat en hund som hette Semla (som inte ville gå,hon ville åka permobil).  Poppat popcorn över öppen eld, njutit av lunch ute och andats härlig skogsdoft.

Nu sitter vi på bussen, trötta men nöjda och ska åka tillbaka till Flodillern. Med oss tillbaka har vi en skatt (tallkottar som alla kan få skapa med). 








 










 Till er barn som var lediga eller sjuka idag rekommenderar vi varmt en tur med familjen till Löddesandskog om ni inte redan varit där :-) Hjortarma i hägnet tuggar gärna i sig en äpplebit eller morot och de kommer fram till staketet och hälsar.
      

        Trevlig helg önskar vi på Hajen 

torsdag 17 mars 2022

17/3

 Torsdag - gruppdag 

I Tinas grupp har barnen fortsatt att utforska Blue-Bot och programmering.

Vi började med att prata om vad barnen lärt sig om roboten och om de ville berätta någott om detta för sina kamrater.

Här är några av  barnens samlade kunskap.

 "Här är krysset, där raderar man det gamla,""Man kan gå framåt", "ska den framåt ska jag trycka på framåt knappen", "När den ska köra trycker man grönt", "Vi tänker vad roboten ska göra" "När ögonen blinkar säger den ok".

Det är en stor utmaning för barnen att tänka abstrakt och i flera led. Vi hjälps åt i gruppen för att kunna programmera  vår robot att gå dit vi vill. Denna övning är en väldigt bra träning i matematik samtidigt som vi tränar teknik och samarbete.


 



I Amiras station forsätte vi men den vi gjorde föra veckan. Barnen skulle titta på mönster på sina kläder och rita av det med pastellkritor. 



I Lenas grupp har barnen utmanat sina kroppar igen

De har övat att rulla som pinnar, hoppat på ett ben i taget, krupit, ålat,  gått åt olika håll och kastat och fångat boll med en kamrat.

I dessa övningar tränar barnen sin öga  hand kordination, kropps och runsuppfattning, sin balans och  koncentrationsförmåga.



På uppevilan har lilla läsgruppen läst och samtalat runt denna bok som handlar om allas lika  värde och om att känna rädsla för att möta främande människor.  Den känns angelägen att läsa och reflektera över speciellt nu.


Efter detta lekte vi minnesleken "kims lek"


Stora läsgruppen har läst och reflekterar över denna bok