torsdag 30 januari 2020

Torsdag 30 januari

Hej!
Nu är snart januari slut. Det går undan! Lite för fort ibland. Idag har ballongerna övat in en ny förskolekörsång  med många rörelser. Efter det har de samarbetat och byggt tågbanor




Målgruppen har varit i Sannaparken och samlat ljud. De har också mätt hela vägen dit.

fredag 17 januari 2020

 Idag har vi varit ute och njutit av det fina vädret. Gårdstomten var ledig även denna fredag , han jobbade ju i julas när vi ändra var lediga.

Bild tagen av ett Hajen-barn.

Ute lekte vi gissningslekar, vi var bland träden i vår skog. "Jag låtsas att det är en vargskog. Där lekte jag med mina kompisar" säger samma barn som tog bilden.

Till lunch åt vi ris och vegetarisk gryta med sallad till.

torsdag 16 januari 2020

Torsdag 16/1

På samlingen lyssnade vi idag på låten "Inte stor nog" med artisten Timbuktu. Efter låten fick alla möjligheten att få säga hur de uppfattat låten, är den snabb/långsam, glad/arg, vad den handlar om, vilka känslor man fick när man hörde den och så vidare. Loisa läste upp låttexten och vi pratade om vad Timbuktu sjunger i låten och vad det han sjunger om betyder för oss. 
Låtens val har vi valt utifrån att Barnkonventionen har blivit lag från den 1/1-2020 och vi har kopplat till Barnkonventionen artikel 12


Några barn har hört låten innan, lyssna gärna på låten tillsammans med era barn om ni har möjlighet!

Alla i Kaosgruppen har idag fått ta med sig en sak hemifrån idag. Vi har haft samling och alla har fått visa upp och prata om sin sak och vi andra har fått känna, lukta och använda våra kompisars saker. Alla var ivriga att få prata och visa upp sin sak och det blev ett bra tillfälle att träna på att respektera när någon berättar om sin sak, vänta å sin tur, räcka upp handen när man vill fråga.


I Ballonggruppen har man pratat om problem och problemlösning. Lena spelade upp en scen med Valpen och Snigeln, där Snigeln inte ville leka för att valpen var högljudd och impulsiv. Barnen fick efteråt rita en egen situation som de kunde relatera till.


onsdag 15 januari 2020

Onsdag 15/1

Vid vår samling berättade barnen om sin älsklingsfärg, sen sjöng vi en sång om färger där alla färger fick vara med.


Idag på förmiddagen har vi målat med vattenfärg, papper och stämplar ute på gården, några av oss målade med bara vatten på vår förskolefasad. Det blåste till rätt ordentligt då och då och papper flög över gården, det var en intressant händelse och vi fick jaga papper på vår gård.




Efter lunch har de barn som är med i Kaosgruppen läst boken "Lilla hemligheten", den handlar om ett barn som har en hemlighet. En hemlighet som inte känns så bra.
När vi läst färdigt boken pratade vi om vad en hemlighet kan vara.




Nallegtuppen började med att barnen rulllade boll tii varandra och berättade vad de tyckte var roligast resp tråkigast roligast var grupperna tyckte dom och tråkigast var att gå ut.
Vi övade finmotorik genom att"sy" med skosnören genom hål på plast figurer som var formade som djur. Lite svårt men en nyttig utmaning.





Efter lunchen läste vi en fin berättelse om en  morfar som flyttade från Gambia till Sverige.






tisdag 14 januari 2020

Tisdag 14/1

Ballongerna har idag börjat ett nytt kapitel i undervisningsmaterialet StegVis. Med hjälp av handdockor (hund och snigel) dramatiserade vi ett problem som barnen sen ska försöka lösa. De fick sedan rita ngt de sett och hört.










Kaosgruppen

Idag har vi haft terminens första Kaosgrupp!


På en vägg mellan utteravdelning och köket har vi satt upp ett lååångt papper.
Ylva berättar att vi idag ska få rita till hur vi uppfattar den musik vi ska lyssna på. Ylva uppmuntrar oss till att undersöka hur vi uppfattar att låten, är den snabb, långsam, mjuk, hård och så vidare för att sedan rita hur musiken. Ta gärna med er era barn dit för en titt!















Efter gick vi till vårt bibliotek och hade samling. Vi pratade och visade bilder på ett ställe som heter Okii Nami och finns på Malmö Live. Vi i Kaosgruppen ska nämligen ha ett samarbete och denna vårtermin åka till Malmö live och utforska Okii Nami utställningen. Mer info om när kommer.

Hämtad från Malmö lives hemsida,

"Här finns både experimentella instrument som aerodrums och theremin, men också flera av de traditionella orkesterinstrumenten som violin, trumpet och trombon. Fokus har satts på att göra musiken tillgänglig för alla.
 Namnet Okii Nami kommer från japanskans ord för ”havsvåg” och det syftar på ljudvågornas rörelser och Malmö Lives närhet till havet. Även på andra plan har inspirationen kommit från Japan. Utanför rummet hänger stora origamifåglar. Men istället för de japanska tranorna hänger vikta fiskmåsar som en förankring i svensk miljö. Rummet är formgivet av barnkulturdesignern Sara Stiber och scenografen Ilkka Häikiö"

Inför att vi ska göra utflykter denna termin så föreslog vi i vår grupp att vi ska ha ett ord som vi ropar när vi ska samlas, den som ropas ordet ska vi andra komma till. Barnen hade två förslag,  "enhörningskraft" och hulkenkraft". Vi röstade med handuppräckning och "hulkenkraft" fick flest röster. Inne på biblioteket övade vi på att samlas när vi hörde att någon ropade hulkenkraft. Ni får gärna prata med era barn om hulkenkraft och vad det innebär. 

Nu på torsdag den 16/1 får alla barn i Kaosgruppen få ta med sig något objekt som de tycker om hemifrån, vi kommer att få prata och visa runt våra saker på vår Kaosaktivitet. 






måndag 13 januari 2020

Måndag 13 Januari

Hej!
Välkomna tillbaka ni som är tillbaka idag från era julledigheten!

God fortsättning på er alla!

Idag hade 5 åringarna (Hajen & uttern) tränat på sångerna till kören.


De andra barnen var ute och lekte och cyklade🌝.


3 barn som byggt och jätte nöjda och stolta över sitt bygge🌝👏




Efter maten läste vi i ballongerna  boken IDDE och HAJEN
Barnen har efter boken ritat något från boken



Och så har vi pusslat 104 bit

I Språkgruppen läste dem Raska på Alfons Åberg

Och pratade om bokens innehåll,och härmade F ljudet.

Ja lite vad vi gjort idag🌝

Ha en fortsatt trevlig dag!
Haj haj







onsdag 8 januari 2020

Onsdag 8 januari

Så har en ny termin startat. Inga gruppaktiviteter denna vecka då alla barn inte är tillbaka än.