måndag 11 november 2019

Sammanfattning från föräldramötet


Sammanfattning av Föräldramötet den 6/11 2019



Vi berättade om vår avdelning Hajen:

Vi har för närvarande 20 barn och väntar på ytterligare ett (inte klart än vem det blir) Vi som jobbar här är

Lena T – förskollärare

Daniela – Barnskötare, nu resurs åt ett barn med blindhet

Yvonne – pedagog,

Loisa – barnskötare, pluggar till förskollärare och är borta vissa dagar för studier och praktik

Ylva – konstnärsutbildad, är ledig varje onsdag då hon jobbar i sin konstnärsatelje´



Lena och Yvonne har gått kurs i Stockholm på SPSM – ”Barn med blindhet 0-5 år. Daniela (och Lena) har gått kursen tidigare. Loisa och Ylva varit på föreläsning om autism. Lena och Loisa gått kurs i TAKK (att använda tecken vid kommunikation)



Så berättade vi om vår verksamhet – hur en vecka ser ut på hajen:

Måndag: musikgrupper med ett mindre antal barn i taget (Yvonne) Språkgrupp med några barn (Lena)

Tisdag: Ballongerna (femårsgruppen) (Lena, Yvonne och Daniela)

KAOS-gruppen med tre-fyraåringarna (Loisa och Ylva)

Onsdag: Nallegruppen (Daniela och Lena)

Torsdag: Samma som tisdagar

Fredag: Hela-huset-samling utomhus där vi får brev från gårdstomten. Detta ingår i ett projekt för att förbättrautomhusmiljön och göra gården mer attraktiv och spännande att leka i.

Alla våra planerade aktiviteter (utom språkgruppen) försiggår på förmiddagen och startar med samling ca 9.15

När vi inte har planerade aktiviteter så kan barnen välja en inneaktivitet på vår Valtavla eller så går vi ut och leker.



Hajen har också ett eget tema/projekt framöver som handlar om LJUD. Vi ska prata om ljud på olika sätt: vad är ljud, vilka ljud finns det – inomhus/utomhus, finns det bra/dåliga ljud? Finns det ljud som man blir glad/ledsen, arg etc av? Vi ska experimentera med ljud (där ingår även musikljud) Vi vill göra barnen uppmärksamma på vilka ljud och hur mycket ljud de själva gör, hålla nere ljudnivån på avdelningen, prata om hur bra det är för öronen/huvudet att inte vara så högljudda. Det blir spännande att se vart det landar.



Utvecklingssamtal: Vi erbjuder samtal till våren för de barn som ska börja förskoleklass efter nästa sommar och försöker hinna med några uppföljningssamtal för de barn som började hos oss i höstas. Är det ngn som vill ha samtal utöver detta så prata med oss. Tänk på att ni som har barn som ska börja förskoleklass efter nästa sommar redan nu bör fundera över vilken skola ni ska välja.



Utflykter vi haft och ska ha: Femåringarna har besökt Hyllie Brandstation där de fick till sig flera bra lärdomer, tre- och fyraåringarna var på teater i Mazettihuset och såg ”Nasse hittar en stol” På onsdag den 13 november kl 10 ska alla gå till Sannaparken och se Mamma Måd - vi går härifrån kl 9.30. Onsdag den 11 december ska Ballongerna lyssna på Fräcka Fröknar – mer info kommer. Till våren - 9 juni kl 17.00 kommer Förskolekören (femårsgruppen) ha konsert på Malmö Live. Mer info kommer.



Vi har ju en Blogg där vi försöker skriva lite vad vi gjort under dagen och även lägga upp annan info ni behöver få. Det fanns önskemål om att också lägga upp veckans matsedel, så det ska vi försöka komma ihåg att göra. Adressen till bloggen är:  flodillernhajen.blogspot.se



Det framkom av föräldrarådsrepresentarerna att det är bra att läsa sammandraget av föräldrarådsmötet. Ligger på bloggen samt hänger i hallen på avdelningen.



Annat viktigt: snälla - meddela oss när/om era barn inte kommer pga sjukdom, ledighet eller är försenade av respekt för oss, verksamheten samt köket, framförallt vad gäller de med specialmat) Det går bra att skicka sms på morgonen eller dagen innan - även på kvällen så ser vi det när vi öppnar. Meddela även om du blir försenad vid hämtning.



Rätt telefonnummer till Hajen är 070 9-66 57 15



Barnkorten - ska fyllas i och lämnas för att vi ska ha aktuella uppgifter om bl a telefonnummer till er (för era barns säkerhet) Och om ni plötsligt får nytt telefonnummer så meddela oss.

Det gäller också om ni får andra arbetstider, börjar jobba efter t ex studier eller föräldraledighet. Då behöver ni fylla i en ny lapp om barnets tider på förskolan.



Lappar om ledigheter - det är viktigt att vi får in dem i tid så vi kan göra en sammanställning över de barn som är här för att kunna göra schema över personalen. Till sommaren och julen är vi sammanslagna med andra förskolor. Nu närmast är det Julledighetslappen som ska vara inne senast den 18/11.



När barnen är sjuka: vilka regler gäller? Vid magsjuka är det främst att barnet ska vara hemma minst 48 timmar efter senaste kräk-eller diarreutbrottet, men ska också kunna äta ordentligt samt orka vara på förskolan en hel dag. Barnet kanske verkar friskt/piggt hemma men det är mer intensivt att vara på fsk än hemma. Tänk på att vid magsjuka ska även syskon på fsk vara hemma. Vid feber ska man ha en hel feberfri dag hemma utan febernedsättande medel innan man kommer tillbaka. Vid förkylning är det allmäntillståndet man får se till samt att man inte lätt smittar andra. Som sagts tidigare - barnet ska orka vara på förskolan. Vid annat - löss, springmask etc meddela oss så vi göra alla uppmärksamma på att det då finns på fsk.



Ytterkläder: barnen bör kunna klä sig själva så ha kläder som barnen själva kan ta av och på, skor och stövlar som barnen själva kan knäppa etc. Vi tränar här på att de ska klä sig själv och eller hjälpa varandra, men träna hemma också.  Hemma har ni ju bara ett eller två barn, här är vi 22. Ha kläder som verkligen passar era barn. Galonbyxor ska t ex passa ovanpå overallen. Se till att det finns kläder efter ALLA väder - regn, kyla, värme - vintertid räcker det inte med galonbyxor och tunna gummistövlar, det är för kallt. Vantar är också ett kapitel för sig - ha gärna tumvantar om era barn inte själv kan ta på fingervantar.

Se över så det ALLTID finns extrakläder i barnens hyllor – man kan spilla på sig eller bli spilld på. Uppdatera ofta.Ta även hem det som inte passar, är utom säsongen samt egentillverkade alster/pyssel etc så det blir överskådligt och inte så rörigt för barnen.



Vi kommer att fira Lucia fre 13 december på morgonen kl 07.30 tillsammans med Uttern.



Julfest har vi för barnen tors 19 december på förmiddagen.



Tack för visat intresse hälsar Hajenpersonalen

Lena, Daniela, Yvonne, Loisa och Ylva








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar