tisdag 31 januari 2023


 Idag på samlingen har barnen valt vilket material ska vi ta ut till Hajens utestation.  Det blev magneter och klossar. 

På uppevilan lyssnade vi på böcker som handlar om barnkonvention. Vi använder polyglut( digitalt inläsningtjänst). Det blev mycket diskussioner med barnen efteråt. Vad är demokrati? Har vi demokrati på Hajen? Ja, det har vi svarar barnen. Ett barn sa " det är när vi väljer vad ska vi ta ut från förrådet" . Den andra sa " det är när vi väljer vad ska vi leka med inne. 


Efter uppevilan blev det fri lek inne. Här kommer några bilder. 




fredag 27 januari 2023

27/1

Dagen på Hajen inleddes med kalas för en av våra 5 åringar. Hipp hipp hurra 

Denna härliga fredag hade vi gårdssamlingen för första gången i år. Våra värdegrundsansvariga höll i samlingen där vi började med att sjunga en sång om cyklar.vi fick också ett brev från vår gårdstomte 




Sen blev det fredagsdicco med härlig dans 




Innan lunch pratade vi med barnen om vad de  är intresserade av att leka på gården. Olika lekmiljöer som sandlådan, småhusen, rutchkanan mm nämndes med glädje. Vårt material i stationerna och att leka olika sorters lekar, gömme, pjätt och tjuv och polis är barnen också extra intresserade av.

En liten påminnelse om att förskolan är stängd på måndag skickar vi också med.

För er med blivande förskolebarn påminner vi också om ansökan till skolvalet har slutdatum den 1/2.

Trevlig helg önskar vi på Hajen 

torsdag 26 januari 2023

26/1

 Vi har haft grupp med det äldsta barnen, resonerat om hur vi ser ut, vilken färg vi har på håret och ögonen, och vilken hudfärg vi har. Samtalet gick vidare in på vad har vi i ansiktet, näsa, mun, öron, ögonfransar och ögonbryn. Sedan fick barnen rita sitt självporträtt utifrån det samtalet och utifrån  den egna förmågan.

Det finns mkt att tänka på färgval, vilken hårfärg har jag, hur ser mina ögon ut osv. 






onsdag 25 januari 2023


Vår byggstation och lek i våra små hus.
Förhandlade, turnerande och fantasi bär leken framåt.




Idag har många barn valt att leka med vårt dockhus.Familjen i olika forner är ett ständigt pågående tema i barnens lek.

Att möblera och organisera ett hem tycker några barn är spännande. 




På vårt ljusbord arbetade ett barn med magneter. Vårt projekt mönster och form är ständigt närvarande och speglas ofta i barnens lek.


Barn tillkommer och leken utvecklas till att innehålla fler byggnader men även gubbar flyttar in. 


Önskar er alla en trevlig kväll. 


 

tisdag 24 januari 2023

Vi började dagen med samling.Efter samlingen delade vi barn i två grupper. En grupp gick ut, de andra stannade inne med Lena och lekte doktorn, byggde och ritade. Barnen som var ute lekte i sandlåda, byggde koja i skogen, lagade mat i uteköket... Här kommer några bilder från gården



På uppevilan lärde vi oss om vattnets kreslopp, lyssnade på en bok från polygglut och tittade på bokstavslandet. 


Efter uppevilan blev det fri lek inne, många barn har skapat i vår ateljé 



                 
                Och byggt i våra byggmiljöer


måndag 23 januari 2023

23/1

 Barnen var ivriga att komma ut och leka på gården, så efter samlingen gick vi ut direkt.De hittade stora och små isbitar på gården som de smälte i händerna och i vattenpölar som de också hittade. 

Eftermiddagen tillbringade vi inomhus och barnen var kreativa i våra olika byggmiljöer. 





Önskar alla en riktigt fin kväll 
Mvh Hajen 



fredag 20 januari 2023

20/1


 Vi började vår samling idag med att prata om hur vi ska vara mot varandra. Att vi ska använda trevligt språk, inte retas och absolut inte putta och slåss, detta tycker ingen om. Detta är ständigt återkommande samtalsämne och en process för de barn som
Gör så förhoppningsvis tar det slut så småningom.

Sedan gick vi över till roligare saker nämligen rörelse. Utmanade våra kroppar på olika sätt, genom att tex snurra på våra fötter och sträcka på dem, nå tårna utan att böja på benen, hoppa jämfota, osv. Fråga gärna barnen vilka rörelser vi gjorde.

Efter vårt lilla träningspass gick vi ut på gården och lekte med sand och vatten. 




Trelig helg önskar Hajen 

torsdag 19 januari 2023

Idag har vi haft vår första gruppdag för terminen. 

Vi kopplar vårt projekt "mönster och form" med vårt grönflagg mål "vatten, hushålla med våra resurser och  nedsmutsning av haven"

Med Tina har barnen utforskat digitalt med USB ägg (ett digitalt verktyg som förstorar och kan användas att ta bilder med) Vi har tittat nära på rent vatten, smutsigt vatten och färgat vatten.  Barnen  sa att de inte ville dricka det smutsiga vattnet, då blir man sjuk i magen. Spännande med alla mönster och former man kunde se på skärmen. Det är många runda prickar 





I Lenas grupp utforskade vi livet i havet, vem och vad som finns och lever i havet. Vad  lever de av, hur hittar det mat, hur rör de sig osv. Efter det fick barnen röra sig fritt till Delfinmusik, lugna fina rörelser, barnen ville också härma kräftor och krabbor. 







I Amiras grupp har vi målat med vatten
 färg. Vi målade havet. Några barn ville blunda en stund för att komma ihåg hur havet ser ut? Vad finns i havet? Vilka färg ska vi använda? Det blev blå, grön, gul och vit. Idag målade vi vatten och sjögräs. Nästa gång ska vi göra fiskar till havet. 

Efter lunch såg vi en kortfilm om vattenresurser.




onsdag 18 januari 2023

Idag har våra 3 och 4 åringar varit på samnaparkens lekplats. Vi har klättrat, gungat och utmanat varandra motoriskt.



På vägen hem så vi detta fina vårtecken, några barn sa att de sett lökar som börjat komma upp hemma med. Nu längtar vi efter att vårens  blommor ska slå ut. Vintern varar ju inte för alltid:-)


5 åringarna har haft kör vi sjöng igenom hela repertoaren och det var väldigt roligt att se allas engagemang i både rörelser och sång. Idag visade vi också tröjorna som barn en ska ha på sig under konserten. 


Önskar en fin kväll 

Mvh Hajen 

tisdag 17 januari 2023

Idag har vi haft miniröris  i helgrupp. Vi har skruvat som skruvar, blåst som träd, galopperat som hästar mm. En härlig stund tillsammans. 


Sedan delade vi i oss i tre grupper och lekte hudens ben, Kims lek och "stopp  och stanna lek". Vi har tränat kroppsmedvetenhet, arbetsminnet och samarbete.




Efter lunch har vi tittat på en film från UR Barn som handlade om hur viktigt det är att vi spar på vårt vatten och att det inte är självklart att det finns rent vatten i kranen. 


Några barn har byggt tillsammans. De vill gärna visa sin skapelse här på bloggen 



måndag 16 januari 2023

Efter samlingen idag gick vi ut och lekte. Idag har årets första nyckelpiga tittat fram.


Kanske har den legat och slumrat i löven och vaknat av solens strålar trodde barnen.

Efter lunch har vi sett en kortfilm om vad som händer med vattnet när det åkt ner i toastolen och genom avloppet. Väldigt spännande tyckte många barn, bra att det finns reningsverk  så vattnet blir rent igen