fredag 29 april 2022

29/4

 Idag samlades alla på Flodillerns gård och  hade gemensam samling. Det var Kolibrin som höll i det denna gång och de hade besök av en hund Berra som var ute på promenad med Anna och där de gick i skogen så hittade de skräp...... En plastflaska. En gammal sko och en metallburk men så får det ju inte vara tyckte barnen. Så med hundens hjälp lärde sig barnen sortera skräpet på rätt plats.

Metallburk i metallsoptunnan

Plastflaska till plastsoptunnan 

Skon till vanliga sopor 

Vi sjöng också en skräpplockarsång för att förstärka inlärningen. 

Önskar alla en riktigt trevlig Valborg 





torsdag 28 april 2022

 Torsdag = gruppdag

Tillsammans med Tina har barnen fortsatt utforska Blue Bot och programmering med tactil reader. Vi lär av varandra när vi provar i mindre grupp.





I Amiras grupp avslutade vi aktivitet med pastellkritor. 




I Lenas grupp tog vi som vanligt tag i våra kroppar. Hoppade på ett ben, ålade kröp, hoppade jämfota. Sedan turades de om att hoppa på studsmattan och kastade/fångade bollar. Som vanligt tyckte barnen att det var roligt.






onsdag 27 april 2022

 Stationsdax med barnens val på samlingen.

Idag röstades dessa aktiviteter fram


Sedan hjälptes vi åt att ta fram allt och sen kunde  vi börja lejka med materialet.





Uttern hade uteköket framme och det lockade med.



tisdag 26 april 2022

 Idag överraskade vi barnen med att vi skulle gå till lekplats, det ville alla :-)

Vi började på gräsmattan med en samling. Idag hade vi uppdragskort och gåtor med oss.


 Exempel på vad det stod på korten kunde vara "ställ dig bakom och framför en kompis", "hoppa jämnfota" "ligg på magen och res dig fort upp", "prata med hög och låg röst". "Vem har åtra ben och spinner nät?"

Vi hade en trevlig stund samtidigt som vi tränade på att ta och förstå en instruktion och öva kropp och knopp. Alla barn kände att de klarade utmaningen, det var bara Amira som svarade lite tokigt ;-)

Sedan åt vi frukt och gick in på lekplatsen, nu var det dax att träna grovmotorik. På lekplatsen utmanar barnen sig själva och de blir säkrare på att röra sig på hög höjd .

Innan mellanmålet har förskolekören övat tillsammans. 

På uppevilan har vi sett kortfilmer där det visat tecken för olika ord. Barnen följde nyfiket med och tecknade efter.



måndag 25 april 2022

 Måndag = gruppdag

Med Tina har barnen fortsatt att utforska digital teknik med Blou-bot. Vi  har programmerat med hjälp av denna platta.






Blue-Bot Tactile Reader är ett alternativt sätt att programmera en Blue-Bot på! Barnen placerar sina brickor i rad för att bygga upp en sekvens av instruktioner, sedan trycker de GO och ser Blue-Bot genomföra programmet. Kontakt mellan de båda enheterna sker via Bluetooth. Genom detta verktyg blir upplevelsen tydlig och konkret. Fördelen är också att man kan gå tillbaka och  se vad som gått fel (bugg) och kunna rätta och göra om.



I Amiras grupp forsätte vi med den magiska uppgiften. Man skulle måla över sin bild med svart färg, rita geometriska figurer och sen skrapa bort den med en kniv. 





 I Lenas grupp tog vi idag fram studsmattan, bollarna, madrass och en stol att öva sig på att åla under. De fick slå kullerbyttor, studsa och räkna samtidigt skillnaden idag var att barnen fick kasta bollen mot väggen och försöka fånga den, en bra öga-hand övni g som det tar lite tid innan man klarar det men övning ger färdighet. 




fredag 22 april 2022

Vårdnadshavarsamråd

 Här kommer bild på protokoll från mötet

Det finns utskrivet och uppsatt i hajens toalettfönster


Trevlig helg
Önskar hajen 


torsdag 21 april 2022

21/4

 Favorit i repris... 

Idag skulle vi haft grupp så som vi brukar ha på torsdagar... 

...men vi hade så roligt och soligt på lekplatsen igår, att vi planerade om. 

Gruppaktiviteter får vila tills en annan dag och vi promenixade  iväg till Sannaparkens lekplats och tränade på att klättra och samspela istället (till barnens förtjusning)

Barngruppen är väldigt kamratlig och hjälpsam och om en kompis tycker det är svårt att klara något klättermoment får hen goda råd av de andra barnen.




Det är härligt som pedagog att se och höra barnen samspela och hjälpa varandra :-)

Efter en god lunch samlades vi för en lugn stund och sagoläsning 

Stora läsgruppen har läst och reflekterat över denna normkritiska bok som handlar om att vara olika. Den gavs ut 1945 men dess innehåll är lika aktuellt idag.


Den lilla läsgruppen har läst och reflekterat om dessa böcker som berör känslor och konflikthantering.



onsdag 20 april 2022

20/4

 Vi har varit på utflykt idag. Vi besökte sannaprkens lekplats. Barnen blev väldigt glada när de hörde vad vi skulle göra. De har klättrat, gungat, lekte i sandlådan.. 



På uppevilan delade vi barn i två grupper och läste böcker. 

tisdag 19 april 2022

19/4

 Äntligen fick barnen träffas igen efter påskens festligheter. De hade mycket att berätta om påskharar, skattkartor, påskägg, utflykter och annat kul som de  upplevt undet påskhelgen, när vi hade samling.

I utemiljö fanns mycket att göra i våra Ute stationer, här kommer lite bilder 







Info om förskolekören 

På eftermiddagen har förskolekören träffats och övat inför den kommande konserten på Malmö live 

Vi har fått två presentatörer på Flodillern, dessa ska få presentera ev sång under  konserten. Vi kommer alla få likadana tröjor till konserten, vi ser fram emot att få se vilken färg, många hoppas på lila eller regnbågsfärgerna.

Idag har vi fokuserat på månadssången och när vi fyller år. Under den 9 maj åker vi på generalrepetition. 


Info om vårt miöjöråd
 
Två av våra barn  har även deltagit i vårt miöjöråd tillsammans med andra barn från förskolan.
Lena från uttern har hållt i detta och berättar...

Mellan den 2 och den 6 maj kommer Flodillern vara delaktiga och aktiva i håll Sverige rents skräpplockardagar 2022. Veckan kommer att  vara fylld med aktiviteter.

Idag har vårt miljöråd samlats. Vi har tittat på film och prata om vad vi kan tänkas vilja äta till lunch under veckan. Pasta Carbonara och tomatsoppa var våra favoriter. 

Vi samtalade om skräp och några hade efarenheter om skräp och vad vi ska göra med det och att det är viktigt att ta upp skräpet om man tappar det samt att bajsar hundar måste man också plocka upp det




tisdag 12 april 2022

12/4

 Påskfest.

Många barn har kommit utklädda idag och på morgonen när de möttes pratade de  mycket om varandras klädsel. Efter en stund började vi förbereda långbord fint dukat inför dagens påsklunch. Feststämningen och förväntan hos barnen var hög :-)

Sedan var det dax att gå ut. Efter en lite  stund ringde samlingsklockan och vi samlades hela husets barn vid stockarna för en gemensam sångstund. Det blev  många påsksånger och vi fick lära oss tecken till.



Efter sångstunden fanns det möjlighet att delta i olika påskaktiviteter på gården. 


Tex. Färglägga en påskbild in olika mönster i vår byggstation 



Man kunde smaka på olika saker och måla ett ägg i vårt utekök


        Delta i härlig sång och musik i vårt 
Utebibliotek




            Skapa påskpynt i vår ateljé 

Sedan gick vi in och åt en härlig påsklunch.

Efter maten har vi sett film om påsken och hur man kan färga ägg och göra andra förberedelser inför påsken. 

måndag 11 april 2022

11/4

 Idag på samlingen  berättade vi om vad vi gjort i helgen. Många barn pratade om allt gott de ätit. Två barn har tillbringat veckan som gått  i Portugal. De tyckte att det var konstigt att de inte mötts när de besökt samma land. 

Vi fick se lite bilder från semestern och båda  barnen pratade om det de upplevt. 

Efter samlingen  har vi färglagt bilder på påskägg. Sex  barn har samarbetat om samma  bild. De som ville fick vara med. De som ville  skapa något eget gjorde det.







torsdag 7 april 2022

7/3

 Torsdag = gruppdag

Med Tina har barnen  fortsatt utforska Blou-boten med  dess möjligheter och funktioner. Några barn kan hantera den helt självständigt och andra behöver lite stöd. Att tänka abstrakt i flera led är en stor utmaning. Barnen samarbetar och hjälper varandra att lösa uppgiften.

Några av barnens kommentarer och reflektioner lät såhär:                              " 

Den är väldigt busig, den gjorde inte som jag ville...",

 "jag försöker programera den så den åker till varandra".

 "Jag ska trycka på × nästa gång, det glömde jag, då åker den inte rätt"

"Jag ville till affären och det gick"






I Amiras grupp fick barnen en "Magisk uppgift"  Bilderna som de gjort tidigare skulle målas  över med svart  färg..  det var barnen inte jätteintresserad av,... skulle de förstöra sina fina alster...

Amira försökte förklara vad som skulle hända och barnen följde lite motvilligt instruktionen...

Sen uppstod magi... med en matkniv fick barnen skrapa fram bekanta geometriska figurer i det svarta och likt magi kom färgen från den tidigare målningen fram, Nu blev barnen överraskade.




I Lenas grupp fick barnen göra lite korsrörelser och hoppa jämfota snabbt och långsamt , de fick träna sig på begrepp klappa händerna framför, bakom kroppen, ovanför huvudet, på huvudet osv.Sedan

 hade vi tagit fram en hinderbana bestående av att gå på taktila plattor slå en kullerbytta hoppa på studsmattan och samtidigt räkna till 10, sist åla genom en stol.  Vi övade balansen kroppsuppfattning, räkna, hålla takten och åla.

Önskar alla en fin kväll