tisdag 31 augusti 2021

31/8

På dagen samling sjöng vi en trumsång där vi önskar barnen välkomna och övade oss på våra namn.  Ett annat syfte med denna sång är att  stärka  gruppgemenskapen, öva turtagning och stärka barnens förmåga att stå i centrum


  
Sedan pratade vi om att vi skulle gå ut. Barnen önskade att vi skulle ta ut ritsaker och stora plus plus i vår utestation. Klart vi gjorde, på detta sätt vill vi ge barnen möjlighet till inflytande och att de känner att de kan vara med och påverka 



Efter lunch såg vi ett nytt avsnitt av "ugglan och kompis problemet"
Idag handlade det om "att inte avbryta".
Vi arbetar med gruppgemenskap och hur man är en bra kamrat både genom sagor och film.  Vi samtalar och resonersr om det vi sett, hört och upplevt. Dett är en del av vårt likabehandlingsarbete.


.

torsdag 26 augusti 2021

Stängt på måndag !


 

26/8

Vi inledde dagen med en samling med namnlek. Det är många nya barn som ska lära känna varandra. 

Sedan gick vi ut för att klä oss.  Vi  fick provat våra regnkläder i uteleken på förmiddagen. Det tar em stund innan regnkläderna är på, alla kämpat med att få på regnbyxor, jackor och  stövlar. Väl ute valde många att gräva  i den våta sanden som är lätt att skapa med när den är fuktig.

Efter lunch samlades vi och såg film.

Först såg vi Ugglan och kompis problemet från UR barn. Dagens avsnitt handlade om att säga förlåt på riktigt.



Efter det såg vi ett avsnitt om Alfons Åberg som inte ville gå och lägga sig.


Dagem lunch blev god lasasagne. Hanane i köket är hemma med sjukt barn så matsedeln stämmer inte denna veckan.

tisdag 24 augusti 2021

25/8

 Idag startade vi med samling och  frukt innan vi gick ut. Vi fick njuta av gården själva och plockade fram vår  bygg och ritstation. 



 



" här bor jag och min mamma och pappa och min stora syster och storebror
Det är ett stort hus. Jag bor i Malmö"

Efter lunch delade vi barnen i 2 grupper
De yngre barnen  läste dessa böcker


De äldre barnen  har börnat läsa denna kapitelbok. Idag var det sagan om Pippi Långstrump.


Det är en  utmaning för barnen att föja med i en  kapitelbok och att lyssna på sagan, utan att samtidigt se bilder. 
Barnen får skapa sina egna bilder i fantasin. Vi tittar på bokens bilder innan vi går vidare till nästa uppslag i boken. 

fredag 20 augusti 2021

20/8

 Samling innan utelek idag.

Vi pratade om att vi måste vara rädda om naturen. Ett sätt att var det är att vara sparsam med ritpapper och använda båda sidorna. Ett annat sätt är att hjälpas åt att ta hand om vårt material på Hajen så inget går sönder och hjälpas åt att städa undan efter lek. UTE kan  vi påminna varandra om att inte riva blad och grenar från buskar och träd. Barnen hade många tankar om detta.

Väl ute lekte barnen tillsammans, 





Sedan väntades fredagsmusik på Uttern. Vi samlades och dansade tillsammans. 




Trevlig helg önskar vi på Hajen 

torsdag 19 augusti 2021

Matsedel


 

19/8

 Idag har vi lekt en lång stund ute på förmiddagen. Efter en stund rullade en bil med släp in på vår gård. Vår nygrävda brunn behövde förstärkas efter de senaste dagarnas regn. Barnen följde arbetet med stor nyfikenhet.


Innan lunch hade vi en kort samling där vi övade oss på att lära varandras namn och att vänta på sin tur i grupp.

Efter lunch delar vi barnen i två sagogrupper. 

De yngre barnen har läst denna boken

Barnen deltog engagerat och kommenterade att så får man inte göra, det gör ont, när sagofigurerna  slog och bet varandra.

 

Denna kapitelboken har de äldre barnen  läst hela veckan. Det handlar om en flicka med en lös tand och hennes funderingar över hur det ska bli att tappa tanden. 
Många av våra barn har liknande funderingar och erfarenheter av syskon och äldre barn som tappat tänder. 

Efter sagan fortsätter det vi kallar uppevilan med lugna lekar inne.




onsdag 18 augusti 2021

18/8

 Hej alla föräldrar

Nu är vi tillbaka på flodillerns fsk efter en välbehövlig semester. Vi hälsar alla nya och gamla barn välkomna till en ny spännande termin.

Tina och jag  Lena T  är kvar på hajen och vi  hälsar Amira välommen till oss. . Hon har tidigare varit på kollibrin, ni som varit här tidigare känner  säkert igen henne. 

Vi hälsar också ny flicka välkommen till oss och om två veckor kommer två pojkar till oss,  alla desss barn är 4 år. 

På hajen har vi inskolning för alla barn de närmaste veckorna, den närmsta  månaden kommer att präglas av att lära  känna varandra. 

Vi har släppt iväg skolbarnen till skolan och de är såklart saknade. Barnen från lilla sidan har flyttat upp och alla barn ska hitta sin plats i gruppen, lära känna oss vuxna och varandra och upptäcka allt spännande i vår miljö på Hajen. För de nya och de yngre barnen är det kanske lite andra rutiner att förhålla sig till. 

Igår och idag har vi passat på och fira de barnen som fyllt år i somras. De fick välja vad de ville ha på huvudet tex en  krona eller en  mask eller ett diadem. Sedan får de välja lika många sånger som de fyller år som vi gemensamt sjunger.

Ha en fin kväll