måndag 30 november 2020

30/11

 Idag har våra 3-4 åringar varit delade i 2 grupper. En grupp har lekt smakleken  och undersökt sitt smaksinne med hjälp av clementin, salt, citron o pepparkaka.


Barnen pratade om att det smakade salt, sött, surt, gott, starkt och inte så gott.
De flesta tyckte pepparkaka o salt smakade godast.
Vi pratade om att man inte kan känna smak med sina fingrar eller ögon. Ett  barn sa att man känner smak med sin tunga. 

Den andra 3-4:års gruppen har haft olika rörelsesånger om kroppen. Vi delar oss på onsdag igen och då byter grupperna aktivitet.

Våra 5 åringar har gjort saltdegskakor som ska bli ljusstakar, några som gjorde sådana i förra veckan fick måla sina idag. 


På samlingen pratade vi om att det var första advent igår och många barn tänt första ljuset hemma.
När 4:de ljuset tänts är det nära till julafton. Vi tränade några luciasånger med. Många av barnen komihåg dem från förra året.


torsdag 26 november 2020

26/11

 Tvärgruppsdax med utterbarnen

Idag samlades våra 3 och 4 åringar runt stockarna, vi skulle ju välja ett namn till vår grupp, spännande, vilket förslag skulle vinna? Lena la fram bilder på förslagen som barnen kom på förra gången. Alla barn fick ta en legobit och lägga på den bild som motsvarade förslaget. Efter en stund kunde vi se att "godis gruppen"  fått flest röster (legobitar). På detta vis har vi tydliggjort en demokratisk process för barnen. I fortsättningen när vi beskriver denna grupp blir det med namnet godisgruppen.




Sen gick vi vidare till vårt uppdrag för dagen. På fyra bilder fick vi se löv i olika former, nu gällde det att hitta löv med samma former, lite klurigt men efter en stund hade vi löst uppdraget. 




5 års gruppen har varit på sannaparkens lekplats och haft samarbetsövningar med fallskärm och boll.

Vi på Hajen säger trevlig helg idag eftersom vi håller stängt imorgon.


onsdag 25 november 2020

Matsedel

 


Smaklig spis:-)

25/11



 Idag har hälften av våra 3-4 åringar provat att undersöka sina sinnen. De fick sticka ner sin hand i en röd påse där det låg en sak.  De kände på saken och gissade vad det var. De tyckte det var lättare om man använde båda sina händer för att känna. Sedan pratade vi om sakernas färger och om att man inte kan känna färgen med sina händer, "då måste man titta med sina ögon" så barnen. Till slut provade vi att rita av sakerna. Barnen la saken på ett papper och ritade av konturerna.




Den andra gruppen 3-4 åringar har lekt pomeripossa och barnen blev  förtrollade till stenar.  Sen bröts förtrollningen och ett barn låg under en filt och de andra barnen skulle gissa vem som låg under filten. Barnen tyckte det var spännande.




tisdag 24 november 2020

24/11

 Idag på Lilla sagan läste vi boken "lugna ner dig". I den får kanin hjälp av sin mamma att lugna ner sig med en massagepizza när han blev arg. 



Efter sagan provade alla barn som ville på att få massage och efter det gjorde några barn massage på varandra 






måndag 23 november 2020

23/11

 Idag har några av våra 3-4 åringar fortsatt undersöka sina sinnen. De fick sticka ner sin hand i en röd påse där det låg en sak.  De kände på saken och gissade vad det var. Vissa saker var lätta att känna, andra var svårare. Sedan pratade vi om sakernas färger och om att man inte kan känna färgen med sina händer, "då måste man titta med sina ögon" så barnen. Till slut provade vi att rita av sakerna. Några tyckte det var lätt, andra tyckte det var svårare.





Femåringarna har idag haft rörelse och barnen har fått benämna sina kroppsdelar.

Vi rimmade korta meningar som handlade om djur tex I en stuga bodde en......... osv

Sedan fick barnen rita sina rum. Det var svårt de ville helst rita hela sitt boende vi får prata lite mer om det och prova igen.

fredag 20 november 2020

20/11

 Fredagssamling i sann kompisanda :-)











På uppevilan idag har vi sett en film ur serien djuren på Djuris (från svt) som handlar om värdegrund och  känslor, som en del av vårt likabehandlingsarbete för att motverka kränkningar och diskriminering.
https://urplay.se/serie/218528-djuren-pa-djuris

Trevlig helg önskar vi på Hajen 





torsdag 19 november 2020

18/11

 På hajen byggs det mycket med plus plus (ett litet byggmaterial i plast). Favorit figuren som många barn bygger kallas för "blade blade

Barnen tävlar (battlar) mot varandra med sina figurer.


Ute idag har vi spelat fotboll, byggt och cyklat. 
Det fanns och så möjlighet att dansa till skön musik.


Här är ett slottsbygge med balkong 


onsdag 18 november 2020

Likabehandling

 Som en del av vårt likabehandlingsarbete önskar vi att ni tar en stund med era barn och och låter barnen reflektera över frågorna på denna blankett. Lämna blanketterna till oss så vi får ta del av barnens svar (behöver ej vara namnad).

Senast fredag önskar vi få tillbaka dem.

Tack för hjälpen 


18/11

 Grupp för några 3-4 åringar tillsammans med Mirela. Barnen fick uppleva  sina sinnen. Smak, lukt. könsel, hörsel och syn

Vi fick känna o smaka på salt o kanel och uppleva hur tungan fångar smaker.

Hur luktar parfym o banan?

Hur känns olika saker?

Hur hörs olika ljud 

Vad kan man se med sina ögon?






tisdag 17 november 2020

17/11

En av dagens stationer på gården var en annan typ av bygglek där barnen skapade olika sorters hus med mindre byggmaterial. När de byggt klart fanns det  möjlighet för barnen  att dokumentera sina skapelser med I Pad


16/11

 Idag har 5 åringarna haft grupp och  rirat sina hus och gjott ansikten i lera och haft ett kort rörelsepass tillsammans.

De andra barnen hittade daggmaskar ute som vi undersökte med förstoringsglas, sen fick de vila i pallkragen.





Snart är det stängt

 Påminner för säkerhets skull;-)


torsdag 12 november 2020

12/11

 

Grupper med hajen

 Idag har vi blandat utterbarn, hajbarn och även vi vuxna har blandat sig. Vi kommer arbeta i dessa grupperna under torsdagar. 

Tina, Lena och Yalda har ansvar för gruppen med 3-4 åringar. Vi börjar med en startsång och har fruktstund tillsammans vid stockarna. I nuläget har vi i uppdrag att välja oss ett namn. Sedan kommer vi bla måla, undersöka, samla, sortera och sjunga.



Alla fick uttrycka vad de ville vi skulle heta som grupp, glassgrupp, godisgrupp, banangrupp, igelkottar, äpplegrupp, soppgruppenbangruppen, pärongrupp och godis-glassgruppen. Vi pratade om hur vi ska välja, vi fick förslag på handuppräckning och att de som får flest, den vinner. 



Våra 5-åringar begav sig iväg med Emma,Christian och Lena på Hajen. Vi styrde kosan mot Sannaparken som blev plats för en samarbetsövning. 





onsdag 11 november 2020

11/11

 Idag har vi firat en kompis som fyller 5 år grattis på födelsedagen.


På Lilla sagan har vi dessa  sagor 






Denna saga tycker barnen är extra rolig, Teslas mamma är som ett trotsigt barn och Tesla får locka henne med olika saker för att få henne att göra det hon.vill. . Stor igenkänning för barnen . De  sa att ingen vill ha en sådan busig mamma,

På uppevilan har barnen utforskat det lutande planet 



Några barn har byggt ett hus med balkonger o trädgård och ville visa det här på bloggen 





tisdag 10 november 2020

10/11


 Lek med löv ute, barnen gömmer sig under löven. Vi pratade om att igelkottar sover i lövhögar hela vintern, varför då? 

Några barn har haft liten grupp inne, vi fick ta olika föremål ur en röd påse (tex halsband, hårsnudd, örhänge, glasögon) sedan fick barnet berätta var på kroppen saken hörde hemma. Vi pratade om hur många ögon, öron, näsa, mage,  rygg mm vi har. Varför är fötterna två när näsan och halsen bara är en.

Vi har oxå tränat oss på vad vi ska göra när brandlarmet ringer (utlöstes utan anledning idag), bra att veta om barnen pratar om det,. 

 


måndag 9 november 2020

Covid 19

 På vår ytterdörr finns ny uppdaterad covid 19 information 





9/11

 Hej!

Idag har 5-åringarna haft rörelse vi hämtade saker att göra en hinderbana med. Alla tränade på grundrörelserna och alla var engagerade och och hade stor lust att deltaga i aktiviteten. 

De andra barnen byggde och cyklade ute på gården. Att bygga smalt och högt är en utmaning, bygget rasar lätt, barnen prövar hur det kan bli stabilt 



Efter lunch och saga valde barnen att leka med pärlor, magneter,vårt ljusbord  några barn ritade och några lekte i hemvrån.

Efter mellanmål var vi ute på gården.




måndag 2 november 2020

2/11

Idag har 5 års gruppen målat löv och tittat i en bok om träd. Vi andra har lekt med löv ute på gården.







Innan lunch hade  vi  kalas för en kompis som fyllt 4 år.  Han  fick välja en fin huvudbonad och fick sitta på bulibumpa stolen, sedan sjöng vi 4 sånger och födelsedagssången och efter det bjöds det på frukt.



 

Meny v45-v47