fredag 18 december 2020

 Idag blev det lek på gården på förmiddagen. 

Efter lunch såg vi ett avsnitt av djuren på djuris. Idag handlade det om att man inte får luras. 

Vi hann även med att baka pepparkakor som barnen kan hänga upp hemma som dekoration.




Vi önskar alla som går på ledighet en god jul och ett Gott nytt år 



torsdag 17 december 2020

17/12

 Julfest på Hajen inleddes med dans runt granen med hela husets barn. Sedan gick vi in och lekte lekar innan vi fick avnjuta en fantastisk jullunch uppdukat på långbord. 




Efter lunch såg vi ett nytt avsnitt av djuren på Djuris




onsdag 16 december 2020

16/12

 I dagen lucka fick vi ta del av detta budskap, bra för er att veta om barnen vill placera en present någonstans.


Efter lunch tog vi på skor och smet ut, efter en kort spännande väntan fick vi se...

 Herkulesplan flyger över Skåne – i formation som en julgranskula

Sedan gick vi in och såg ett avsnitt av djuren på Djuris. Idag handlade det om slagsmål och hur man kan lösa problem utan att slå.


tisdag 15 december 2020

REGNKLÄDER

 Hej 

 Kära föräldrar,  era barn behöver regnkläder som går att ha över deras overaller utan att det blir för trångt. De behöver också ha varma vantar som de helst kan ta på sig själva i så stor utsträckning som möjligt och naturligtvis mössa och varma stövlar som inte tar in vatten.Vi upplever att många barn är blöta rakt igenom kläder och skor/stövlar  så snälla titta över era barns grejer.

.


15/12

 Många barn har samsats runt våra vattenrännor när vi lekte ute idag. Perfekt när regnet öste ner och vi hade tillgång obegränsat med vatten.




Efter lunch såg vi ett nytt avsnitt o. Djuren på Djuris. Idag handlade det om orättvisa o känslan idag handlade om att man kan vara olika. 

14/12



Först utelek och lussefika sedan gick vi in och  firade en  en kopmis som fyllt 5 år i helgen.

Efter lunch fick vi se ett luciatåg streamat från youtube. Efter det gick vi ett eget luciatåg på avdelningen och sjöng Lucia och jul sånger.




 


torsdag 10 december 2020

10/12

 Tvärgruppsdax

Idag har godisgruppen fortsatt med förra veckans aktivitet i 3 grupper. 

Bygg, (idag med skogstema) ateljé (rött +gult blir orange... samma som lövens färg) och utforskande med naturmaterial med hjälp av USB ägget.





5 års gruppen har valt namn, idag röstade de och nu heter de
 " ninjagruppen" 

De besökte hemplan och lekte på lekplatsen.

På samlingen innan lunch öppnade vi lucka 10,  det stod att vi kunde uppmärksamma (vara extra snäll mot)  brevbäraren som kommer med brev och paket till oss innan jul, kanske med en paket eller teckning som tack.

På djuren på Djuris fick vi se film om att man måste  turas om, annars blir man ledsen.

Hembrev för december månad är skickat och dyker upp i er mailkorg, håll utkik
(Skulle ni inte få det har vi fel mailadress, meddela oss snarast ifall så vi kan ändra den).


tisdag 8 december 2020

8/12

 Idag har alla barn varit ute o lekt i regnet. Torkskåpen är fulla av kläder på tork.

Innan lunch öppnade vi lucka nr 8 som handlade om att fokusera på det som någon gör bra.

Efter lunch såg vi ett avsnitt om djuren på Djuris. Känslan idag handlade om att vara generad.



5 åringarna 7/12

 Idag har vi i  5  årsgruppen gjort färdigt lite av det som inte varit färdigt . Någon har målat sina adventsljusstakar, någon målade baksidan på sina mappar och de som var klara med allt fick rita sitt husdjur eller någon leksak de har hemma. 




Verksamhetsutveckling

 


måndag 7 december 2020

7/12

Några av våra 3-4 åringar har utforskat sin hörsel. Olika saker låg i en låda med filt över. Barnen fick gissa på  ljudet. Ett papper som revs tyckte barnen hördes som en dinosaurie som gick eller som ett hus som revs. Andra  ljud var  lättare att känna igen tex en boll som rullar, en sax som klippte, eller ljuder av pärlor i en burk. Vi pratade om att blinda inte kan se, de får höra noga med sina öron.


Vi har öppnat tre luckor i vår adventskalender och sett ett nytt avsnitt om djuren på Djuris. Idag handlade det om att få lov att säga nej om man inte vill något.



fredag 4 december 2020

4/12

 Bjällran ljuder över gården, dax att samlas vi stockarna. Det är gårdssamling, brev från vår gårdstomte i brevlådan. Spännande !






Vi fick prova att sjunga tre Luciasånger tillsammans. 
I lådan från gårdstomten fanns ett luciatåg. En hare, ett hus och en tomte och en kavel, en gris och en häst. Saker som vi sjunger om i sångerna. Visuellt stöd förtydligar och hjälper barnen med inlärning.





Innan lunch öppnade vi 4:de luckan i vår snällkalender, idag var uppdraget att le mot någon, leenden kan smitta!

Efter lunch såg vi ett avsnitt om djuren på Djuris, vi fick se hur ledsen någon kan bli om man retas och att man inte ska göra någon ledsen med vilja.

Trevlig helg önskar vi på Hajen 




torsdag 3 december 2020

3/12

 


Hej

Idag har  femåringarna på Hajen och Uttern varit utanför Sannaparken på gräsmattan och haft rörelse tillsammans, efter det spelade vi fotboll hajen mot uttrarna, sedan var vi en liten stund på  lekplatsen.

 Godisgruppen har varit delade i tre grupper. 

Vi har provat på att bygga med Öresundsbron som inspiration. Målat med färgerna rött och gult och upplevt hur det blev orange med löv som inspiration.  Undersökt och forskar om löv unde ett USB ägg (mikroskop) och funderart över detaljerna. Alla hann inte med allt idag så vi fortsätter nästa torsdag. 




I dagens snällkalender är uppdraget att skiva ett meddelande till någon. Kanske ett sms  eller ett brev till någon släkting som man saknar.

På uppevilan såg vi  på film hur djuren på Djuris lärde sig säga förlåt (trots att det var svårt) och hur de kunde bli vänner igen.




 




onsdag 2 december 2020

2/12

 5 års grupp och 3-4 års grupp.

3-4 åringarna har haft samma aktiviteter som i måndags men med ombytta roller. De som hade smaklek idag upplevde citronen som väldigt, väldigt sur. De så att clementiner var söt, lite sur o mjuk. Pepparkaka  var god o lite hård.

De gillade också pepparkaka och salt bäst.

De upplevde att man smakar med munnen och tungan, men inte med tänderna.



De andra 3-4 åringarna har haft olika rleelselekar och sånger med Siv


I  fem års gruppen har vi idag dels pratat om former dvs rektangel ,triangel,kvadrat och cirkel. Barnen fick färglägga denna gubbe med  olika förutbestämda färger. Alla barnen var oerhört koncentrerade och arbetade hårt med sina bilder. 
De som blev klara fick fortsätta med siffror 1-5  och färglägga plus dra streck mellan rätt antal föremål.




Efter lunch har vi öppnat snällkalender
Dagens lucka handlade om att göra något positivt tex hjälpa någon. Sedan såg vi ett avsnitt med djuren på Djuris som handlade om att få vara med.



 



tisdag 1 december 2020

1/12

 På dagen samling har vi öppnat första luckan i vår snällkalender. Idag handlade det om att säga hej.


Efter lunch såg vi ett avsnitt från "djuren på djuris" som handlade om hemligheter. Om man har en hemlighet som ger en dålig känsla i kroppen ska man berätta den för en vuxen, då är det en dålig hemlighet. Det finns bra hemligheter med som fyller en med en känsla av förväntan och glädje.








måndag 30 november 2020

30/11

 Idag har våra 3-4 åringar varit delade i 2 grupper. En grupp har lekt smakleken  och undersökt sitt smaksinne med hjälp av clementin, salt, citron o pepparkaka.


Barnen pratade om att det smakade salt, sött, surt, gott, starkt och inte så gott.
De flesta tyckte pepparkaka o salt smakade godast.
Vi pratade om att man inte kan känna smak med sina fingrar eller ögon. Ett  barn sa att man känner smak med sin tunga. 

Den andra 3-4:års gruppen har haft olika rörelsesånger om kroppen. Vi delar oss på onsdag igen och då byter grupperna aktivitet.

Våra 5 åringar har gjort saltdegskakor som ska bli ljusstakar, några som gjorde sådana i förra veckan fick måla sina idag. 


På samlingen pratade vi om att det var första advent igår och många barn tänt första ljuset hemma.
När 4:de ljuset tänts är det nära till julafton. Vi tränade några luciasånger med. Många av barnen komihåg dem från förra året.


torsdag 26 november 2020

26/11

 Tvärgruppsdax med utterbarnen

Idag samlades våra 3 och 4 åringar runt stockarna, vi skulle ju välja ett namn till vår grupp, spännande, vilket förslag skulle vinna? Lena la fram bilder på förslagen som barnen kom på förra gången. Alla barn fick ta en legobit och lägga på den bild som motsvarade förslaget. Efter en stund kunde vi se att "godis gruppen"  fått flest röster (legobitar). På detta vis har vi tydliggjort en demokratisk process för barnen. I fortsättningen när vi beskriver denna grupp blir det med namnet godisgruppen.




Sen gick vi vidare till vårt uppdrag för dagen. På fyra bilder fick vi se löv i olika former, nu gällde det att hitta löv med samma former, lite klurigt men efter en stund hade vi löst uppdraget. 




5 års gruppen har varit på sannaparkens lekplats och haft samarbetsövningar med fallskärm och boll.

Vi på Hajen säger trevlig helg idag eftersom vi håller stängt imorgon.


onsdag 25 november 2020

Matsedel

 


Smaklig spis:-)

25/11



 Idag har hälften av våra 3-4 åringar provat att undersöka sina sinnen. De fick sticka ner sin hand i en röd påse där det låg en sak.  De kände på saken och gissade vad det var. De tyckte det var lättare om man använde båda sina händer för att känna. Sedan pratade vi om sakernas färger och om att man inte kan känna färgen med sina händer, "då måste man titta med sina ögon" så barnen. Till slut provade vi att rita av sakerna. Barnen la saken på ett papper och ritade av konturerna.




Den andra gruppen 3-4 åringar har lekt pomeripossa och barnen blev  förtrollade till stenar.  Sen bröts förtrollningen och ett barn låg under en filt och de andra barnen skulle gissa vem som låg under filten. Barnen tyckte det var spännande.




tisdag 24 november 2020

24/11

 Idag på Lilla sagan läste vi boken "lugna ner dig". I den får kanin hjälp av sin mamma att lugna ner sig med en massagepizza när han blev arg. 



Efter sagan provade alla barn som ville på att få massage och efter det gjorde några barn massage på varandra 






måndag 23 november 2020

23/11

 Idag har några av våra 3-4 åringar fortsatt undersöka sina sinnen. De fick sticka ner sin hand i en röd påse där det låg en sak.  De kände på saken och gissade vad det var. Vissa saker var lätta att känna, andra var svårare. Sedan pratade vi om sakernas färger och om att man inte kan känna färgen med sina händer, "då måste man titta med sina ögon" så barnen. Till slut provade vi att rita av sakerna. Några tyckte det var lätt, andra tyckte det var svårare.





Femåringarna har idag haft rörelse och barnen har fått benämna sina kroppsdelar.

Vi rimmade korta meningar som handlade om djur tex I en stuga bodde en......... osv

Sedan fick barnen rita sina rum. Det var svårt de ville helst rita hela sitt boende vi får prata lite mer om det och prova igen.

fredag 20 november 2020

20/11

 Fredagssamling i sann kompisanda :-)











På uppevilan idag har vi sett en film ur serien djuren på Djuris (från svt) som handlar om värdegrund och  känslor, som en del av vårt likabehandlingsarbete för att motverka kränkningar och diskriminering.
https://urplay.se/serie/218528-djuren-pa-djuris

Trevlig helg önskar vi på Hajen